Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului se prăznuiește la 1 octombrie, în amintirea unei minuni
întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 - 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor.
În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos. Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei.
Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram.
Sărbătoarea amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne (Blachernae) din Constantinopol în secolul al X-lea. La sfârșitul vieții Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos (Andrei din Constantinopol), acesta, împreună cu ucenicul său, Sf. Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sf. Ioan Botezătorul și cu mai mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului - cămașa, acoperământul (maforionul) și parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea.
În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii (invazia rușilor kieveni din 911).
Maica Domnului, în vazduh, deasupra tuturor, a înaintat prin aer până în mijlocul Bisericii, a îngenuncheat în aer cu chipul brăzdat de lacrimi, și a rămas vreme îndelungată în rugăciune.
Apoi și-a ridicat acoperământul (vălul) și l-a întins peste popor, ca pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge. (Pr. S.State )

Vedere din interiorul bisericii Vlaherne cu izvorul cu apă tămăduitoare.
De la Vlaherne, grota izvorului se prelungea cu un tunel lung de câțiva kilometri, prin care, în perioada bizantină se ajungea în bisericuța paraclis a Mânăstirii Izvorului Tămăduitor al
Maicii Domnului ce se afla dincolo de zidurile vestice ale cetății.

Biserica Vlaherne astăzi (Paraclisul din vechime) vedere din exterior. Biserica de astazi este la demisol. Biserica mare din secolul X (când Maica Domnului a salvat cetatea și s-a aratat),