comunicat de presa - PAROHIA VARESE

Du-te la conținut


COMUNICAT DE PRESA

Preasfinției Sale,
Preasfințitului Părinte Episcop SILUAN
Al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
 
                                    
 
Preasfințite Părinte Episcop,
 
 
    Cu smerenie, ne rugăm Bunului Dumnezeu, să primiți dragostea, credința și recunoștința noastră, a Fiilor României pe care ne arhipăstoriți în Provincia Varese din Italia, pentru susținerea, aprobarea și desfășurarea achiziției imobilului pentru Biserica Ortodoxă și Centrul de Cultură, Spiritualitate și Tradiție Românească al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Sfințitul Mucenic Ciprian din Antiohia și Sfânta Muceniță Iustina fecioara” din Varese.
 
   Folosim acest prilej pentru a mulțumi cu aleasă prețuire Excelenței Sale, Domnului GHEORGHE CÂRCIU, Secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, întregului colectiv și tuturor funcționarilor Departamentului care au analizat și ne-au lucrat dosarul de achiziție nerambursabilă al parohiei Varese.
 
      Ne rugăm Bunului Dumnezeu să-i însoțească cu ocrotirea și darurile Sale și asigurăm că la Varese prin proprietatea românească achiziționată prin finanțarea nerambursabilă a Guvernului s-a realizat „”O Mică Românie” care va însufleți dăinuirea etnicilor români prin biserica și centrul de spiritualitate și tradiție românească. Această parohie este o comunitate românească alcătuită din cetățenii ortodocși români originari din România, din Republica Moldova și din zona Bucovinei istorice de nord - Ucraina de astăzi, care locuiesc în Județul Varese.         
 
    Deoarece în Județul Varese, toate bisericile locale catolice sunt folosite și intens frecventate, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Sfințitul Mucenic Ciprian din Antiohia și Sfânta Muceniță Iustina Fecioara din Varese” s-a organizat la demisolul bisericii catolice „Immacolata” din Varese, într-un spațiu mic limitat, cu probleme  funcționale, pe care-l folosește de 13 ani, grație Bisericii Catolice, pe baza unui contract decomodat, din cauza lipsei posibilităților materiale ale comunității române pentru a avea biserică proprie.
 
 
 
   Accesarea proiectului de finanțare nerambursabilă pentru o biserică și un centru de cultură, spiritualitate și tradiție românească constituie salvarea comunității române și salvarea unității de neam.
 
     Biserica și centrul de tradiție și cultură care se vor amenaja pe proprietatea cumpărată în data de 22 septembrie 2023 prin finanțarea Statului Român, grație programului de achiziție al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, urmează să se organizeze așa cum Preasfinția Voastră veți binecuvânta și se va dedica pentru credința strămoșească, promovarea limbii române și a programelor de redeșteptare a sentimentului unității de neam și de credință.
 
   Spațiile proprietății românești cumpărate ne vor fi de mare folos pentru cursurile de limba și istoria poporului nostru român, pentru catehizarea și cunoașterea credinței ortodoxe și pentru programele organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei : „Festivalul Bucuriei”, „Festivalul Bucuriei Învierii”, „Săptămâna Familiei”, festivalul de tradiții și identitate românească „Din inimă de Român”, „Zilele Limbii Române”, „Ziua universală a iei”, concursul de creație literară „Slovă Românească”, festivalul „Dor de Eminescu”, festivalul „Colindul Sfânt și Bun”, „Săptămâna Misiunii”, „Săptămâna Tinerilor”, „Săptămâna Catehezei”, catehezele triodului și ale penticostarului, serile filocalice, Ziua României la 1 decembrie, Ziua Unirii-24 ianuarie, și de asemenea spațiile ne vor folosi la toate programele sociale de întrajutorare pentru copiii și familiile împovărate din cadrul parohiei Varese.
 
   Românii din Provincia Varese sunt apreciați de autoritățile locale italiene și cunoscuți pentru onestitatea, cinstea și calitățile lor intelectuale, sufletești și profesionale.
 
  Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prin proiectul de finanțare nerambursabilă al Statului Român în desfășurare, vom continua să dezvoltăm proiectele României susținute de Episcopia Ortodoxă Română din Italia, prin Parohia Românească din Varese, proiecte care să întărească dragostea de România noastră Sfântă și să ne întărească unitatea de credință și de limbă spre continuitatea și trăinicia Neamului nostru Ortodox Românesc.
 
Cu fiască supunere
și vie recunoștință,
Preotul Silviu State
 
   
 
Parohia Ortodoxă Română
din Varese, Italia, 15.10.2023
 
 
 
Imagini di 14,10.2023 de la preluarea imobilului care a devenit proprietate românească din Cassano Magnago, str. Bonicalza, n.178. (o mică  parte din curtea proprietății)

 
 
 
 
Unul din interioarele clădirii principale care va fi folosit pentru bibliotecă.
 
 
 

Al doilea salon al comunității de 40 m.p.
 
 
 


Din interiorul clădirii principale, holul dintre spațiile interioare.
 
 
 


Clădirea principală. Parter și demisol = 445 m.p


 
 
Clădirea a doua în suprafață de 100 m.p, care printr-o extensie poate fi transformată în biserică.


BISERICA ORODOXA ROMANA
Parohia Sfintii Ciprian si Iustina  
Viale Europa 102 - Varese|  +39 3891036838
Înapoi la cuprins