Excelenței Sale, - PAROHIA VARESE

Du-te la conținut


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
GUVERNUL ROMÂNIEI  
Excelenței Sale,
Domnului Secretar de Stat
GHEORGHE CÂRCIU
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
GUVERNUL ROMÂNIEI                                                         
 
 
                    
Domnule Secretar de Stat
 
  Vă rugăm să primiți credința și recunoștința noastră, a Fiilor României din județul Varese, Regiunea Lombardia din Italia, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei pentru aprobarea și desfășurarea achiziției imobilului pentru biserica ortodoxă și centrul de cultură, spiritualitate și tradiție românească al Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Sfințitul Mucenic Ciprian din Antiohia și Sfânta Muceniță Iustina fecioara” din Varese. Această parohie este o comunitate românească alcătuită din cetățenii ortodocși români originari din România, din Republica Moldova și din zona Bucovinei istorice de nord - Ucraina de astăzi, care locuiesc în Județul Varese, o provincie lombardă bine industrializată, cosmopolită și o viață religioasă bogată și ecumenistă.
 
    Deoarece în Județul Varese, toate bisericile locale catolice sunt folosite și intens frecventate, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Sfințitul Mucenic Ciprian din Antiohia și Sfânta Muceniță Iustina Fecioara din Varese” s-a organizat la demisolul bisericii catolice „Immacolata” din Varese, într-un spațiu mic limitat, cu probleme  funcționale, pe care-l folosește de 13 ani, grație Bisericii Catolice, pe baza unui contract decomodat, din cauza lipsei posibilităților materiale ale comunității române pentru a avea biserică proprie.
 
   Din anul 2009 până astăzi, Parohia Ortodoxă Română din Varese este singurul pol de rezistență al românismului pentru aproximativ 11.000 de creștini ortodocși de origine română.
 
Accesarea proiectului de finanțare nerambursabilă pentru o biserică și un centru de cultură, spiritualitate și tradiție românească constituie salvarea comunității române și salvarea unității de neam. Centrul de cultură care se va amenaja pe proprietatea cumpărată pe 22 septembrie 2023 prin finanțarea Statului Român, grație programului de achiziție al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, urmează să se organizeze sub forma unei Case a României și se va dedica pentru credința strămoșească și promovarea  limbii române și a programelor de redeșteptare a sentimentului unității de neam și de credință.
 
 
Spațiile proprietății românești cumpărate ne vor fi de mare folos pentru cursurile de limba și istoria poporului nostru român, pentru catehizarea și cunoașterea credinței ortodoxe și pentru programele organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei : „Festivalul Bucuriei”, „Festivalul Bucuriei Învierii”, „Săptămâna Familiei”, festivalul de tradiții și identitate românească „Din inimă de Român”, „Zilele Limbii Române”, „Ziua universală a Iei”, concursul de creație literară „Slovă Românească”, festivalul „Dor de Eminescu”, festivalul „Colindul Sfânt și Bun”, „Săptămâna Misiunii”, „Săptămâna Tinerilor”, „Săptămâna Catehezei”, catehezele triodului și ale penticostarului, serile filocalice, Ziua României la 1 decembrie, Ziua Unirii-24 ianuarie, și de asemenea spațiile ne vor folosi la toate programele sociale de întrajutorare pentru copiii și familiile împovărate din cadrul parohiei Varese.
 
   Românii din Provincia Varese sunt apreciați de autoritățile locale italiene și cunoscuți pentru onestitatea, cinstea și calitățile lor intelectuale, sufletești și profesionale. Aproape 700 de copiii au fost botezați timp de 13 ani în cadrul acestei parohii. Este o comunitate  majoritar tânără, integrată în societatea italiană și ne-a lipsit până acum biserica și centrul religios cultural român, pe care urmează să-l amenajăm ca o redută a etnicilor români cu biserică, sală de cursuri, bibliotecă, cantină, sală de festivități, spații social-caritative, sală expozițională etc.
 
  Cu aleasă prețuire mulțumim întregului colectiv și tuturor funcționarilor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni care ne-au analizat și ne-au lucrat dosarul de achiziție nerambursabilă al parohiei Varese, și ne rugăm Bunului Dumnezeu să Vă însoțească cu ocrotirea și darurile Sale bune.    
 
   Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, prin proiectul de finanțare nerambursabilă al Statului Român în defășurare, vom continua să dezvoltăm proiectele României susținute de Episcopia Ortodoxă Română din Italia, prin Parohia Românească din Varese, proiecte care să întărească dragostea de România noastră Sfântă și să ne întărească unitatea de credință și de limbă spre continuitatea și trăinicia Neamului nostru Românesc.
 
Cu deosebit respect,
Preotul Silviu State     
                                       
Parohia Ortodoxă Română  din Varese, Italia, 26.09.2023     


BISERICA ORODOXA ROMANA
Parohia Sfintii Ciprian si Iustina  
Viale Europa 102 - Varese|  +39 3891036838
Înapoi la cuprins