fântul Nicolae dăinuie încă între localnicii din Demre – Mira Lichiei - PAROHIA VARESE

Du-te la conținut

Meniul principal :

fântul Nicolae dăinuie încă între localnicii din Demre – Mira Lichiei

 
 
Vechile cetăți din Asia Mică, ale sutelor de mii de sfinți care s-au jertfit lui Hristos prin viața lor, în vremea noastră sunt locuite de frații noștri după strămoșul Adam care sunt de religie musulmană, dar amintirea lor dăinuie prin vestigiile creștine.

În Mira Lichiei,  localitatea  Demre din sudul Turciei, printre localnici se păstrează o frumoasă amintire Sfântului Nicolae care a rămas ca un simbol al milosteniei și al faptelor bune.  Într-una din călătoriile la Demre, cu sufletul adânc pătruns de harisma care dăinuie în bazilica Sfântului Nicolae, mergând cu turcii localnici printre  portocalii  și mandarinii din grădinile lor,  am rămas plăcut impresionat să aflu că până și ei, musulmani fiind, îl apreciau  pe Sfântul bun și milostiv Nicolae, numit „Aziz Nicola”-„Aya Nicola”-„Aziz Buyuk Baba Nicola” sau „Noel Baba”, și considerându-l sfântul bun al darurilor, în luna decembrie,  cei mai bătrâni dintre ei obișnuiau să facă milostenie și să ofere semenilor din fructele și roadele muncii lor.  Un turc localnic mi-a mărturisit despre ajutorul de la Sfântul Nicolae pe care-l primea de mai mulți ani și mi-a arătat  icoana din ceramică a Sfântului pe care o ținea pentru belșug  în sera și în grădina unde cultiva roșiile („Demre tomates” soi de roșii mărunte mult apreciate pentru gustul lor), și despre întâmplările trăite, pentru că de câteva ori, atunci când nu a mai avut icoana în seră a pierdut recolta, fiindcă, deși a irigat s-au uscat  răsadurile. De asemenea, la începutul sezonului de pescuit, înainte de a ieși în largul Mării Mediterană, unii dintre pescarii turci, cu sinceră convingere, îl invocau pe Sfântului Nicolae în biserica sa pentru ajutor la pescuit  și ca să-i ocrotească pe mare. Mulți dintre localnici aveau întâmplări legate de ajutorul sfântului. Nu erau creștini, dar se simțeau ocrotiți de Sfântul Nicolae prin prezența bisericii Sfântului și priveau cu simpatie turiștii creștini îngăduind magazinele  de icoane pe ceramică din centrul localității pentru respectul acordat lui „Aziz Nicola”, despre care spuneau că le poartă de grijă cu mult bine localității lor. Era luna decembrie și i-am descoperit atunci pe unii dintre locuitorii din Mira făcând milostenie în amintirea Sfântului care trăise acolo. Dacă și frații noștri de alte religii recunosc pe Sfântul Nicolae pentru milostenie, cu atât mai mult noi creștinii, care mărturisim doctrina drept-măritoare susținută de de acest mare sfânt la sinodul de la Niceea, trebuie să ne susținem ortodoxia prin faptele bune ale credinței noastre.

Să nu uităm, că încă de la primii germeni ai credinței în Bunul Dumnezeu, în vatra bunicilor și a părinților, printre colinde, Sfântul Ierarh Nicolae  s-a așezat în sufletele noastre cu chipul bunătății și al milosteniei  împărtășită semenilor!


Biserica Sfântului Ierarh Nicolae sub care se susține că s-a descoperit recent o criptă cu sfinte moaște
Sit-ul arheologic al vechiului oraș Myra iar în peretele stâncos al muntelui se află morminte din perioada antică și paleocreștinăTeatrul din Myra folosit în antichitate și în perioada primelor secole ale creștinismuluiPr. Silviu State – Varese, Italia 
 
 
Cerca
Facebook Like Email Facebook Google+ Twitter Box
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal