Moaștele Sfintei Împărătese Teofana din Constantinopol - PAROHIA VARESE

Du-te la conținut

Meniul principal :

Moaștele Sfintei Împărătese Teofana din Constantinopol

 
 


                                                                
Sfintele moaște ale Sfintei Teofana-Împărăteasa Bizanțului se află în Catedrala Patriarhiei de Constantinopol – biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Fener–Balat, Istanbul.  În timpul anului, racla Sfintei se găsește în nava lateral-dreapta a bisericii, alături de moaștele Sfintei M. Mc. Eufimia din Calcedon și ale Sfintei Solomoni.  În ziua prăznuirii,  începând de la slujba vecerniei, din seara anterioară și până la ceasul al nouălea al zilei următoare, racla cu moaștele Sfintei Teofana sunt așezate înaintea sfântului altar, în naosul bisericii. Soborul ierarhilor patriarhiei, împreună preoții și credincioșii ortodocși care viețuiesc în Constantinopol, vin, se închină și împodobesc cu flori albe racla înmiresmată cu moaștele tămăduitoare ale sfintei, care, peste veacuri ne îndeamnă: „Nu pierde nemuritoarea împărăție cerească pentru scurta și deșarta stăpânire pământească!”

În aceași zi de prăznuire a sfintei, credincioșii merg și la Mânăstirea „Izvorul Tămăduitor al Maicii Domnului”, „Balîklî Monaster” situată în afara zidurilor vestice ale cetății, după Yedikule, în zona mezarlîklar – Silivri Caddesi din cartierul Zeytinburnu, Istanbul. Credincioșii păstrează vie amintirea legată de rugăciunea Sfintei Teofana căreia Preasfânta Născătoare de Dumnezeu i-a răspuns prin minunea videcării împăratului Leon al VI lea cu apă sfințită de la Îzvorul Tămăduirii din Constantinopol.

Sfânta Teofana a fost rodul rugăciunii stăruitoare a părinților ei, bine-credincioșii Constantin și Ana, care mulți ani s-au rugat Maicii Domnului pentru a dobândirea nașterii de prunci. Apreciată pentru virtuțile și frumusețea ei, împărăteasa Teofana a fost căsătorită timp de 12 ani cu împăratul Leon al VI lea. La începutul căsniciei a suferit împreună cu soțul ei, fiind întemnițați de împăratul Vasile Macedoneanul din cauza calomniilor și invidiei, iar după ce a devenit împărăteasă, îndurerată de păcatele și viciile spre care se îndrepta viața Bizanțului, s-a retras, și s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu prin rugăciune și prin milostenia împărtășită locuitorilor sărmani ai cetății. Din descrierile rămase, se știe, că nu folosea pentru odihnă patul împărătesc, ci doar o rogojină și permanent vorbea cu Dumnezeu și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu prin rugăciunea neîncetată. Creștinii ortodocși localnici vorbesc cu evlavie și admirație despre Teofana, împărăteasa cea rugătoare și plină de smerenie, de înțelepciune și de bunătate, care în suferința nedreptăților, niciodată nu s-a mâniat, nici nu a spus neadevăruri și nici nu a vorbit de rău pe cineva. Deși tânără,  s-a îmbolnăvit de pe urma nevoinţelor şi a nedreptăţilor, iar suferința a folosit-o pentru mântuire.

După moartea ei din anul 895, nu după mult timp, Dumnezeu a arătat-o făcătoare de minuni, pentru credința și dragostea ei curată, pentru milostenia şi continua ei rugăciune pentru semeni. Fostul ei soţ, împăratul Leon al VI lea a zidit o biserică în cinstea ei, cunoscută în timp ca Biserica Tuturor Sfinților, lângă catedrala Sfinţilor Apostoli (lângă actuala moschee Fatih). În mod special, Sfânta Împărăteasă Teofana este grabnică ajutătoare a monahiilor, dar și a tinerelor fete și a mamelor, fiind ajutătoare și pentru darul nașterii de prunci. La racla Sfintei Teofana din catedrala Patriarhiei din Constantinopol, adesea, cu lacrimi, vin creștinii ortodocși să-i mulțumească pentru ajutorul primit în viața lor!

Pr. Silviu State – Varese, Italia

 
 
 
Cerca
Facebook Like Email Facebook Google+ Twitter Box
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal